Voor 4 personen
1 kg Brussels lof (witlof)
30 gr Boter
30 gr Bloem
3 dl Melk
50 gr Oude of Zwitserse kaas (Gruyère) geraspt
eventueel Nootmuskaat
Peper zout naar smaak
net zoveel plakjes jongbelegen kaas als er stuikjes lof zijn
Hoofdgerecht
Brussels lof met kaassaus
Verwijder de lelijke bladeren en snij een stukje van de onderkant van de lof struikjes. Kook ze in weinig water een klein kwartiertje en laat de stuikjes uitlekken.
Maak van de bloem, boter en melk een dikke gladde saus (boter smelten, meel erbij, roeren tot een bal, melk erbij blijven roeren tot een gladde saus).
Roer dan de geraspte kaas en de specerijen er door.
Rol ieder struikje in een plak kaas, leg ze naast elkaar in een beboterde ovenschaal en giet de kaassaus er over.
Plaats de schotel 20 a 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden C.
In plaats van de kaassaus kan je champignon ragoutgebruiken