Voor 4 personen
halve groene savooiekool
2 x flinke eetlepel roomboter
scheutje azijn
4 zeer verse eieren
200 gram pastinaak
2 kruimige geschilde aardappels
scheut melk
30 gram (of meer) zwarte wintertruffel of truffelolie
Voorgerecht
Gepocheerd ei met kool pastinaak en truffel
Haal de nerf uit de koolbladeren, gebruik alleen de mooie, leg ze op elkaar en snij ze in dunne reepjes van 2mm bij 6 cm. Smelt 1 eetlepel boter en voeg de kool, zout en 2 eetlepels water toe. Smoor op een laag vuur onder een deksel net (kwartiertje) gaar.
Breng in een ruime pan een laag water van 8 cm net aan de kook doe er een scheut azijn in, Zet er een schaal koud water naast. Breek een ei in een kopje of pollepel en laat in het hete water glijden, draai het vuur uit. Vouw met een spatel het eiwit zo goed mogelijk om de dooier en pocher exact 2,5 minuut. Schep met een schuimspaan het ei in het koude water, breng het water weer aan de kook en herhaal dit met de andere eieren.
maak de pastinaak schoon en snij ze in stukjes. Kook met de aardappel in gezouten water ong. 15 min. Verwarm de melk, wrijf de pastinaak en aardappel door een zeef en maak hiervan met de overige boter en wat melk een soepele puree; gebruik zo nodig meer boter.
Raspt de truffel voeg een deel toe aan de puree bewaar de rest voor de garnering. Als je geen truffel hebt gebruik dan goede truffelolie.
Bereiden: Warm de puree en kool apart heel zachtjes door. Breng een flinke pan water met 2 volle eetlepels zout tegen de kook snij het eiwit zo nodig bij en warm de eieren maximaal 1 minuut op. Maak de borden op met een nestje van de kool en puree, leg er een goed uitgedropen ei op en ganeer met de rest van de truffel (eventuele truffel olie).