Bijgerecht
A:
- 1 kilo vastkokende of iets kruimige aardappels
- 3 tenen knoflook, zeer fijn gehakt
- 2 ons geraspte belegen kaas
- boter
- peper
- zout
B:
750 gr aardappels in dunne schijfjes
3 eetlepels olijfolie
paar takjes tijm
kwart liter droge witte wijn
Aardappel uit de oven
A: Was de aardappels (niet schillen) en snij ze in schijfjes of deel ze in partjes.
Kook ze in ruim water, een minuut of tien. Zout toevoegen als het water kookt.
verwarm de oven voor op 220 graden.
Vet een ruime ovenschaal in met een flinke laag boter.
Giet de aardappels af, meng de knoflook er door en doe ze in de beboterde schaal.
Peper na smaak toevoegen (uit de molen)
Leg nog een paar klontjes boter op de aardappels en strooi de geraspte kaas er over.
Haal uit de oven als de schotel een mooi bruin korstje heeft na ongeveer 20 minuten
Variaties: schenk voordat de aardappel in de oven gaan wat koksroom of slagroom over de schotel. In plaats van de klontjes boter kan je olijfolie over de aardappels schenken.
Over de kaas paneermeel strooien. Schijfjes tomaat bovenop, verzin maar wat.
.
B: Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakken en doe ze in een kom. Besprenkel met 2 el olie en bestrooi met peper en zout naar smaak. 2. Bestrijk de braadslee met de rest van de olie. Verdeel de plakjes aardappel over de bodem van de braadslee. Houd 3 takjes tijm apart en ris de blaadjes van de rest van de takjes. Verdeel de tijmblaadjes over de aardappelen en schenk de wijn erover. Zet de braadslee in het midden van de oven en bak de aardappelen in ca. 40min. goudbruin en gaar. Garneer met de achtergehouden takjes tijm